• Biorytm
  • Dzień urodzenia
  • Miesiąc urodzenia
  • Rok urodzenia

Dodany: 2011-12-12 13:21:16

 

Kuchnia marokańskaPunkty gastronomiczne, takie jak restauracja gdańsk, szukają na całym świecie nowych produktów, smaków i rozwiązań, sięgając niekiedy bardzo daleko. Przykładem takich orientalnych inspiracji może być kuchnia Maroka.

 

Jest ona uważana za jedna z najciekawszych z grupy kuchni arabskiej. Zawiera w sobie wiele elementów dla niej charakterystycznych jak i niektóre właściwe tylko jej. Z obu tych grup czerpią natchnienie kucharze, których zatrudnia restauracja gdańsk. Do typowych potraw jakie podawane są w Maroku zaliczyć można zarówno zupy jak i dania z duszonego mięsa z dodatkiem warzyw i przypraw.

 

Ze względu na to, iż w kraju dominującą religia jest Islam, nie jada się tam wieprzowiny, a baraninę, wołowinę lub kozinę, rzadziej drób. Tradycyjną potrawą na ramadan jest tam na przykład zupa ze świeżą kolendrą, jagnięciną, soczewicą i fasolą, zwana harira. Także pomysły na desery są często adaptowane na polskie warunki, a marokańskie ciastka z migdałami i sezamem, serwuje choćby orientalna restauracja gdańsk..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kuchnia marokańska
Nick: