• Biorytm
  • Dzień urodzenia
  • Miesiąc urodzenia
  • Rok urodzenia

Dodany: 2011-12-12 13:11:44

 

Kuchnia włoska Mimo przywiązania do tradycyjnej kuchni polskiej wiele z zagranicznych smaków na stałe przeniknęło do naszego kraju i zdobyło sobie podniebienia wielu obywateli. Nie inaczej jest także z potrawami kuchni włoskiej, które znamy i lubimy. Wiele jest obecnie punktów, w tym włoska restauracja gdańsk, gdzie spróbować możemy także tych mniej znanych w Polsce dań.

 

Oprócz świetnie wszystkim znanego spaghetti czy pizzy, południe Europy obfituje w wiele innych ciekawych elementów kulinarnych, z których bogactwa korzysta restauracja gdańsk.  Kuchnia włoska opiera się na kilku podstawowych komponentach. Są nimi: potrawy mączne (niezwykła różnorodność makaronów o bajecznych kształtach a często i kolorach oraz nadziewanych pierożków –tortellini, ravioli), oliwki i tłoczona z nich oliwa, pomidory, cebula, czosnek i inne warzywa, owoce morza oraz regionalne sery – parmezan, mozzarella, mascarpone.

 

Desery z których zasłynął „wielki but” również są szeroko znane i cenione w innych częściach kontynentu – panna cotta, turamisu czy zabaglione (zabajone).Restauracja gdańsk używa tylko produktów najwyższej jakości do przygotowania podawanych w niej dań włoskich..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kuchnia włoska
Nick: