• Biorytm
  • Dzień urodzenia
  • Miesiąc urodzenia
  • Rok urodzenia

Dodany: 2011-12-12 12:54:53

 

Kuchnia litewskaPolska kuchnia jako taka obfituje zarówna w oryginalne, swojskie potrawy jak i dania zasymilowane od innych narodów. Gównie jeśli chodzi o kraje sąsiednie takie jak Litwa. Wiele punktów gastronomicznych, w tym także restauracja gdańsk podaje potrawy kuchni litewskiej.

 

Kuchnia litewska, podobnie jak rodzima, jest dość kaloryczna, a przez to bardzo sycąca. Wiele z jej elementów jest w naszym kraju niezwykle popularne i często przyrządzane. Któż nie zna i nie jadł w upalne dni chłodniku czy nie próbował cepelinów (zwanych tez kartaczami), które podaje restauracja gdańsk. Dużą popularnością cieszy się w Polsce także tradycyjna wędlina – kindziuk oraz trunki – mód pitny czy nalewka anyżowa. Mało kto wie, ale kwas chlebowy, zwany gira, to także element pochodzący z tradycyjnej kuchni litewskiej

 

Mało znane są za to w Polsce litewskie sery z egzotycznymi dodatkami jak kminek oraz podobny do parmezanu, twardy ser o lekko owocowym i pikantnym posmaku. Wspomnieć należy również o serze jabłkowym, który w zasadzie z serem wspólny ma tylko proces produkcji i nazwę, gdyż robi się go z kwaśnych jabłek z dodatkiem cynamonu i cukru. W niektórych miejscach takich jak restauracja gdańsk możemy go skosztować..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kuchnia litewska
Nick: