Powszechne jest w naszym kraju przekonanie, ze nikt nie gotuje tak dobrze jak mamy i babcie. Wynika to głownie z faktu zachowywania przez nie starych i sprawdzonych, ale też czasochłonnych receptur, na których przestrzeganie nie pozwala nam współczesne zabieganie i brak czasu, a które kultywować może na przykład restauracja gańsk.
Polska kuchnia jest dość specyficzna, jak każda z resztą kuchnia narodowa. Opiera się ona na takich składnikach jak: ziemniaki, różnego rodzaju kasze oraz mięsa – wieprzowina, wołowina i drób (w tym gęsina) a także kapusta. Restauracja gdańsk serwuje wiele dań uważanych za tradycyjnie polskie.
Wspomnieć trzeba, że są to z reguły potrawy tłuste i ciężkostrawne, więc nie należy z nimi przesadzać. Bigos, golonka i żeberka w miodzie oraz piwie, wszelakie pierogi, kluski i parzuchy mączne i ziemniaczane, gęś lub kaczka pieczona z jabłkami, kasze z okrasami różnego typu – wszystko to podaje swoim gościom restauracja gdańsk, specjalizująca się w typowo polskiej, tradycyjnej kuchni..